De keuken van het prachtige Japan

De keuken van het prachtige Japan

Japanse bloesems en kruiden

We kijken allemaal uit naar het moment waarop we weer verre reizen kunnen maken en onze favoriete landen weer kunnen bezoeken. In de tussentijd kunnen we onze vakantiedrang misschien een klein beetje verminderen door te genieten van de maaltijden en typische kruiden van de landen waar we graag heen zouden willen gaan. Een van de landen die nieuwe smaken met zich meebrengt, is Japan. Japen staat bekend om de prachtige tempels en lentes vol met bloeiende bomen.

Daarnaast denken we vaak aan sushi of gerechten met noedels als we denken aan Japan, net als de meeste andere Aziatische landen. Maar ook Japan heeft specifieke kruiden die het land gebruikt voor zijn maaltijden en die al generaties lang doorgeven worden in families.

Vreemde kruiden, heerlijke smaken

Een van de bekendste kruiden uit Japan is Shiso. Dit kruid wordt in talloze gerechten gebruikt, zowel in de noedelgerechten evenals vleesgerechten of salades. De smaak is moeilijk te beschrijven, maar complementeert al deze verschillende gerechten optimaal en wordt vaak omgeschreven als de basilicum vanuit Japan.

Daarnaast maakt Japan ook gebruik van verschillende pepers, die zo heel eenvoudig wat pit aan de maaltijd kunnen geven. De meeste producten uit Japan, alhoewel niet geheel kenmerkend als een kruid, kunnen toch aan de maaltijd en de maaltijdsbereiding toegevoegd worden om verschillende gerechten een andere smaak te geven. Kombu bijvoorbeeld, wat geen kruid is, maar een vorm van kelpwier, wordt vaak gebruikt in de Japanse keuken en is een optimaal product om smaken te versterken.

Oude gerechten, nieuwe smaken
Traditioneel gezien gebruikt Japan niet echt veel kruiden, misschien zoals wij gewend zijn hier in Europa en van andere Aziatische landen die juist veel kruiden toevoegen om hun maaltijden pittig of een sterke smaak te geven. Alhoewel Japan misschien niet zoveel kruiden gebruikt, zijn er toch ingrediënten die de gerechten hun specifieke smaak geven en andere smaken versterken. Het gebruik van bepaalde wieren en pepers kunnen zo de smaak verstevigen en variatie geven aan de maaltijden waar we aan gewend zijn.

Deze toevoegingen kunnen natuurlijk gedaan worden aan de bereiding van Japanse gerechten, maar kunnen ook aangepast worden aan onze Nederlandse keuken en maaltijden. Zo kunnen we optimaal gebruik maken van de beschikbare ingrediënten en onze favorieten gerechten omtoveren tot een nieuw smaak fenomeen. Japanse kruiden en specerijen mixen zijn in Nederland verkrijgbaar bij Natural Spices. Zo kunnen we vanuit onze eigen keuken een uitstapje maken naar de andere kant van de wereld en onze smaakpapillen laten prikkelen. Een overzicht van alle kruiden vindt je op deze webpagina.

Reacties zijn gesloten.