Dit eet je voor een goede gezondheid

Dit eet je voor een goede gezondheid

Wat is gezonde voeding:

Tegenwoordig word je overspoeld door informatie over gezonde voeding; zoveel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig heeft het Voedingscentrum een handige wijzer voor het samenstellen van een gezond menu: de schijf van 5. Door deze schijf van 5 te gebruiken als richtlijn voor een gezonde voeding wordt bijgedragen aan een goede gezondheid.

Werd vroeger gezond voedsel vaak gezien als elitair en soms zelfs als flauwekul, tegenwoordig leren kinderen al jong dat gezonde voeding gebruiken heel leuk kan zijn. Zo wordt al heel vroeg de basis gelegd voor een gezonde leefstijl.

De schijf van 5: vroeger en nu.

Vrijwel iedereen heeft wel eens van de schijf van 5 gehoord: Eet iets uit iedere schijf van voedingsmiddelen en je eet gezond. Toch is er de afgelopen jaren wel het een en ander veranderd aan die schijf van 5. De reden hiervan is dat er tegenwoordig veel mensen zijn die op een andere manier met hun gezondheid omgaan dan zo’n 50 jaar geleden. Mensen die vegetarisch of veganistisch eten moeten bepaalde voedingsstoffen uit andere producten halen dan mensen die vlees op hun dagelijks menu hebben staan.Verder zijn de richtlijnen voor een gezonde voeding ook veranderd met de jaren.

Hoe ziet de schijf van 5 er tegenwoordig uit?

– veel groente en fruit

– brood en granen, aardappels en peulvruchten

– vlees, maar minder en afwisselen met vis, noten, peulvruchten en vegetarische producten

– magere-en halfvolle zuivel

– olie, vetten om voedsel te bereiden en boter om te smeren

Verder het gebruik van voldoende vocht.

Hoe gebruik je de schijf van 5 op een goede manier?

De vakken van de schijf van 5 zijn niet allemaal even groot: het vak van het brood en granen en het vak van de groente en het fruit zijn groter dan de andere vakken. Dit betekent dat je uit deze 2 vakken meer mag gebruiken dan uit de andere 3. De reden hiervan is dat de producten uit het vak van het volkorenbrood en de granen heel veel brandstoffen bevatten. Deze brandstoffen zorgen ervoor dat je voldoende energie hebt. Hoe meer je beweegt hoe meer brandstoffen je nodig hebt. Het vak van het fruit en de groente bevat veel vitamines en mineralen die ook heel belangrijk zijn bij een evenwichtige en gezonde voeding.

Uiteraard is af en toe iets gebruiken dat niet in een van de schijven staat niet erg, maar doe dit met mate.

Reacties zijn gesloten.