Wat zijn mogelijke oorzaken van vermoeidheid?

Wat zijn mogelijke oorzaken van vermoeidheid?

Wat zijn mogelijke oorzaken van vermoeidheid?

Heb jij last van oververmoeidheid maar je weet niet zo gauw waar dat vandaan komt? Diverse redenen kunnen ervan de oorzaak, lees dit artikel en ontdek welke bij jou passen.

Onvoldoende gezond en gevarieerd eten

De basis van een gezond en fit lichaam is gezond en gevarieerd eten. Zorg dus voor voldoende groenten, eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen. De truc is om gevarieerd te eten. Dus probeer zo veel mogelijk af te wisselen met groenten, vis, vlees, vegetarische gerechten, dan ben je al een heel eind. Vind je het lastig om elke avond een gezonde en gevarieerde maaltijd op tafel te zetten? Een maaltijdbox kan dan heel veel uitkomst bieden. Hierin zitten namelijk alle gezonde ingrediënten plus recepten voor 3 of meer gezonde gerechten per week. Op maaltijdboxvergelijken.be vind je eenvoudig de beste maaltijdbox van België. Populaire aanbieders zijn o.a. HelloFresh en Marley Spoon. Maar ook het Vlaamse Foodbag is ontzettend populair. Je betaalt hier wel wat meer, maar je krijgt wel de lekkerste en beste producten van Belgische bodem.

Te kort aan slaap

Een deel van de Belgen slaapt te weinig, sommige merken het niet en bij anderen hakt er erg in. Het is dan ook geen verrassing om te lezen dat een te kort aan slaap de oorzaak kan zijn van je vermoeidheid. Je hebt een slaap te kort wanneer je minder slaapt dan het gemiddelde en daar ook last van hebt. Ik slaap gemiddeld 5 tot 6,5 uur dat is onder wat ‘nodig’ is maar voel mij totaal niet. Heb jij dat wel als je zo kort slaapt. Dan merk je waarschijnlijk dat je concentratie niveau lager is dan wanneer je de uren slaapt die je nodig hebt. Dat jij je futloos voelt terwijl als je goed slaapt je rond dat tijdstip niet vermoeid bent. Mocht je al een tijdje slaapproblemen hebben zonder aanwijsbare reden, dan is het verstandig een dokter te bezoeken.

Slaapapneu

Dit heeft deels te maken met de hierboven genoemde oorzaak. Misschien heb je het idee dat je voldoende slaapt maar is dit niet zo. Omdat je midden in de nacht steeds wakker bent, en jij je daar misschien niets eens bewust van bent. Een red dat je ‘s nacht wakker wordt, is dat je momenten hebt in je slaapt dat je stopt met ademen. Dat heet slaapapneu. Door de onrustige manier van slapen treedt er sneller vermoeidheid op gedurende dag, omdat je ‘s nachts slecht hebt kunnen rusten. Slaapapneu kan je verhelpen door af te vallen als je aan overgewicht leidt. Niet meer roken, en er zijn ook speciale producten die je luchtwegen openhouden.

 

Bloedarmoede

 

Ben jij een vrouw dan zou bloedarmoede weleens de oorzaak kunnen zijn. Mannen hebben hier ook wel eens last van. Maar tijdens de maandelijkse periode kan er zich een ijzertekort ontwikkelen. Daardoor heb je te weinig rode bloedcellen in je lichaam. Deze zijn essentieel voor het vervoeren van zuurstof door je lichaam. Wanneer jij minder rode bloedcellen hebt dan kan je lichaam minder zuurstof vervoeren dan noodzakelijk is. Het resultaat: oververmoeidheid. De oplossing is het nemen van supplementen die het ijzer gehalte in je lichaam verhogen. Of het eten van mager vlees, schaaldieren, spinazie, bonen of lever.

 

Reacties zijn gesloten.